O dijeti, zdravoj hrani, balansu i predrasudama

dijeti dijeta

Vječito pitanje:” A ti to na nekoj dijeti je li? Pa šta će tebi to, ne trebaš smršati?” Odmah da vam kažem, nema mi manje dragog pitanja.

Danas, percepcija ljudi o zdravoj ishrani je toliko iskrivljena i puna predrasuda. Zdrava hrana i tjelovježba se vežu samo za proces mršanja i generalno vrijedi stav da kada postignete željeni cilj sa svojom kilažom, ne treba vama ta “zdrava hrana” više. Vraćajmo se fast food-u i pekari za doručak.

Ta pekara za doručak je poseban problem kod mladih, tačnije djece školskog uzrasta, ali to je neka skroz druga priča.

A i vi, odrasli. Kažete nemate vremena, dođete kasno s posla, nemate snage, pa ujutro morate popiti kafu (na prazan želudac) jer ćete se “srušiti” bez nje, a onda tamo negdje oko podne sa kolegama dođete na ideju da bi se mogla naručiti neka pita, jer “umirete od gladi”.

Pa vas onda “spusti” i kažete:” Joj, pao mi je nešto pritisak, valjda ovo vrijeme, šta li…?” Nije vrijeme, već vaš organizam vari taj pokušaj obroka koji ste, zbog prevelike gladi, unijeli dok kažeš “keks” a sa njim i litar zraka.

Pa vas onda još i nadutost muči… Manite se riječi dijeta. Pokušajte prestati razmišljati o hrani kao neprijatelju, razvijte zdrav odnos sa njom, jedite što više svježih namirnica, manje pržite u ulju, izbacite iz kuće svu hranu koja nije u skladu sa vašim ciljevima, ako vam se baš jede kolač – otiđite sa dragom osobom u najdraži caffe na kolač, još ćete se fino i ispričati.

I neka vam taj kolač bude dovoljan. Sve je u balansu. Ne postoje uspješne dugoročne restrikcije. Nije dijeta jesti zdravo. Nije dijeta biti odgovoran prema svome tijelu. Nema izgovora koji će “piti vode” kada je u pitanju promjena na bolje. Jedino čega se trebate odreći da biste promijenili vaš život su – vaši izgovori!

Autor teksta:

Tajna Klisura

Magistar Biologije, Biohemije i Fiziologije / Budući Nutricionista / Certifikovani fitnes trener  www.fitnes.co.ba