Ovaj začin zovu “UBICOM VIRUSA”!

kurkuma
Organska KURKUMA nabavite OVDJE

Treba ga imati na polici.

U pitanju je čudotvorna kurkuma. Ovaj začin zvuči egzotično, ali biće vam jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Indijski kari je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju karija.

Upravo je žuti pigment, kurkumin, najvrijedniji dio kurkume, korijenske biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žutu boju kurkumina.

Protivupalna i antioksidantna svojstva

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog svog blagotovrnog dejstva sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta i kod nas. Sadrži čitav niz vitamina i minerala.Prije svega se ističe sadržajem vitamina B6, B3, folne kiseline i minerala kalijuma, gvožđa i mangana. Takođe, predstavlja dobar izvor vlakana, a sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline.

Apsolutno najveći adut kurkume je kurkumin, biljni pigment zaslužan za njenu specifičnu boju. Upravo, zbog kurkumina je popis terapijskih svojstava kurkume podugačak. Naime, pokazalo se da kurkumin posjeduje snažna protivupalna i antioksidantna svojstva.

Isto tako pogoduje dijabetičarima, jer povoljno djeluje na regulaciju nivoa insulina u krvi, a pokazalo se da djeluje povoljno i na kardiovaskularni sistem, smanjujući nivo ukupnog i LDL (“lošeg”) holesterola, istovremeno povisujući nivo HDL (“dobrog”) holesterola.

Čisti jetru

Kurkumi se pripisuje antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikarcinogeno djelovanje. Takođe je otkriveno da kurkuma pogoduje optimalnoj funkciji jetre, jer povećava njenu sposobnost detoksikacije.

Kurkuma se u kuhinji može dodavati kao začin raznim umacima i marinadama. Odlično se slaže i s jogurtom, pirinčem, jelima od piletine i drugim vrstama mesa, mahunama, plodovima mora i salatama i prelivima za salatu.