Pojedi ih i zaspi: namirnice koje će ti pomoći da utoneš u san bolje od brojanja ovaca

san spavanje

Pojedi ih i zaspi: namirnice koje će ti pomoći da utoneš u san bolje od brojanja ovaca

Za miran san ti ne trebaju nikakvi ljekovi, brojanje ovaca i slični trikovi. Ovih pet ljekovitih namirnica pomoći će ti prirodno zaspati. Uvrsti svaki dan jednu u večeru, pet dana za redom i sama se uvjeri da se i nedostatak sna može pobjediti hranom.

Dosta ti je prevrtanja u krevetu 5 sati prije nego što bi trebala biti na poslu? Podočnjaci su ti postali uobičajeni dio make up-a? Koža ti je u takvom stanju da je bru papir nježniji od nje?

Vrijeme da prekineš tu kroničnu nesanicu, jer ona može ozbiljno skratiti tvoj životni tijek. Ne brini se, ne radi se o nekom skupom čudu medicine; slijedi pet namirnica koje garantiraju bolji san – priodne su i dostupne u svakoj trgovini ili tržnici.

Batat

Slatki krumpir ili batat velik je izvor kalija, magnezija i kalcija koji će ti pomoći opustiti se. Napravi ga prepečenog u rolu, začini i uživaj u zdravim krumpirićima za večeru koji će te ujedno i uspavati.

Banane

Voće samo po sebi također sadrži veliku količinu magnezija i kalija, koji pomažu pri opuštanju mišića i bacanju u REM fazu. Orašasti plodovi Ako ne voliš banane, posluži se šakom badema kao snackom punim magnezija prije spavanja. Iz istog razloga možeš grickati i pistacije, koji su također puni i vitaminom B6, samo nemoj pretjerati u količinama.

kokosovo ulje biotika
Doprinosi jačanju imuniteta, reguliše varenje i metabolizam. Pokazuje antivirusno i antibakterijsko dejstvo,te može efikasno djelovati kod raznih infekcija, npr. upale pluća.

Orašasti plodovi

Ako ne voliš banane, posluži se šakom badema kao snackom punim magnezija prije spavanja. Iz istog razloga možeš grickati i pistacije, koji su također puni i vitaminom B6, samo nemoj pretjerati u količinama.

Mliječni proizvodi

Nije ti prvi put da čuješ kako šalica toplog mlijeka pomaže lakše zaspati. No, svaki mliječni proizvod ti može pomoći u toj misiji, poput jogurta. Kalcij iz ovih proizvoda pomoći će mozgu aktivirati aminokiselinu triptofan, koji će uz melatonin pomoći padanju u san.

Zelena salata

Ovu namirnicu zasigurno stalno imaš u hladnjaku, a ako je ukomponiraš u večeru, mliječni sok (lactucarium) iz nje pripomoći će snu svojim sedativnim svojstvima. Zanimljivo je da ona djeluju na mozak poput opijuma.