Recept: Kako ne umrijeti

umrijeti

RECEPT ZA DUGOVJEČNOST: Doktor i autor knjige “Kako ne umrijeti” savjetuje ove namirnice za dug život

Doktor Michael Greger, autor bestselera “Kako ne umrijeti”, prepoznatljivo je lice u Americi i šire, a njegovo polje stručnosti pokriva ishranu, sigurnost hrane i javno zdravlje.

On otkriva kojih šest namirnica bi svakodnevno trebali jesti kako bismo se zaštitili od teških bolesti koje su u današnje vrijeme postale prava epidemija koja dovodi do prerane smrti od raka, srčanih bolesti i dijabetesa, piše Stil.

On smatra da je najveća tajna medicine znati što unesite u tijelo, tako da se ono samo izliječi, a vi budete siti i zdravi!

1. Mahunarke
Leća, slanutak, sušeni grašak, soja i sve vrste graha su obavezne. Možda vam se juha od graška i umakanje mrkve u humus ne čini korisnim, ali i tako unosite mahunarke. Trudite se pojesti bar tri porcije mahunarki dnevno. Jedna porcija je, na primjer, četvrtina šalice humusa, pola šalice kuhanog graha, sočiva, tofua ili puna šalica svježeg graška ili proklijalog sočiva. Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, doktor Greger ga je svrstao u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrijednosti).

2. Bobičasto voće
Jedna porcija bobičastog voća je oko pola šalice svježeg ili zamrznutog, odnosno četvrtina šalice sušenog. Iako su, biološki gledano, banana, avokado, pa čak i lubenica bobičasto voće, koristit ćemo kolokvijalni termin za malo jestivo voće, i dodat ćemo još i grožđe (i grožđice) u ovu kategoriju. To, naravno, znači da ćemo dodati i voće za koje mnogi smatraju da spadaju u bobičasto voće, iako tehnički ne spadaju, na primjer borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud…

3. Zeljasto povrće
U zeljasto povrće spadaju brokoli, kupus, blitva, raštika i kelj. Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šalice), i bar još dvije porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.

4. Orašasti plodovi
Svako bi trebali jesti bar 1 žličicu mljevenih lanenih sjemenki dnevno, a osim toga i porciju drugih orašastih plodova ili sjemenki. Četvrtina šalice oraha je dovoljna za jednu porciju, a ako volite maslac (na primjer od kikirikija), nemojte u jednom obroku uzimati više od dvije žlice. Kesten i kokos nutritivno ne spadaju u orašaste plodove.

5. Začini
Doktor Greger preporučuje i četvrtinu žličice kurkume, a možete dodati i druge začine koje volite (bez soli).

6. Cjelovite žitarice
Za dug život jedite i cjelovite žitarice. Na primjer, pola šalice tople ječmene kaše, kuhana zrna riže, kinoe i heljde, kuhana tjestenina ili kukuruz, šalica hladnih (gotovih) žitarica, jedna tortilja ili kriška integralnog kruha, polovina peciva ili mafina, tri šalice kokica…