Redovno konzumiranje orašastih plodova poboljšava kvalitet sperme

orašastih plodovi spreme sperma
Naučnici tvrde da dvije šake orašastih plodova dnevno poboljšavaju kvalitet spermija, ali i njihovo zdravlje, kvalitet i brzinu.

“Dovoljno je pojesti 60 grama orašastih plodova dnevno (poput badema, oraha ili lješnjaka)”, tvrde naučnici naglašavajući da postoji sve veći broj dokaza da zdrava ishrana može povećati vjerovatnoću začeća.

omega3 omega9 forever living arctic sea

U studiji koja je trajala 14 dana učestvovalo je 119 muškaraca u dobi od 18 do 35 godina. Naučnici su prvo proučili kvalitet sperme ispitanika, a nakon toga su jednoj grupi rekli da ne mijenjaju prehrambene navike, a drugoj da u ishranu dodaju orašaste plodove.

orašastih plodova

“U grupi koja je jela orašaste plodove broj spermija povećan je za 16 posto”, rekao je Albert Salas-Huetos koji je vodio ovo istraživanje.

Stručnjaci ističu kako je ova studija podržala prethodna istraživanja, poput studije koja je pokazala da konzumacija ribe s visokim udjelom omega-3 kiselina također poboljšava kvalitet sperme i skraćuje vrijeme potrebno za trudnoću.

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na godišnjem sastanku Evropskog društva za reprodukciju i embriologiju u Barceloni.

aloe vera gel