Šest supernamirnica za smanjenje kolesterola i spas srca

Šest supernamirnica za smanjenje kolesterola i spas srca

Dr. Laura Carr i Ian Marber u svojoj knjizi “Eat Your Way To Lower Cholesterol” (Jedite kako biste snizili kolesterol) otkrivaju kako nam prehrana može spasiti život i poručuju da za zdravo srce nije nužno odreći se svih namirnica koje volimo.

Dovoljno je, kažu autori, iskoristiti snagu šest namirnica koje smanjuju kolesterol tako što ćete ih pravilno kombinirati u svakodnevnoj prehrani i ukusnim receptima koje je predložila dijetetičarka dr. Sarah Schenker, a može ih koristiti cijela obitelj i tako sačuvati zdravlje.

Ako su vam na zadnjem kontrolnom pregledu otkrili povišeni kolesterol u krvi, a obiteljski liječnik vam predložio dijetu za njegovo snižavanje, preporuke koje slijede svakako će biti korisne.

Pa i ako sami nemate problem, možda će savjeti za snižavanje kolesterola pomoći nekome od vaših najbližih, jer je povišeni kolesterol problem s kojim se već bori više od 60 posto britanske populacije, a riječ je o razinama koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Što učiniti ako morate smanjiti razinu kolesterola u krvi?

Za početak trebate znati što znače povišene vrijednosti kolesterola, iako te vrijednosti nisu jedini rizični čimbenik za razvoj srčanih bolesti.

Naime, rizik ovisi i o drugim čimbenicima kao što su genetska predispozicija, pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, nedostatak vježbanja i pretilost. Pokazalo se da većina ljudi koji su pretrpjeli srčani udar imaju razinu kolesterola koja se smatra “normalnom”. No, i u tom slučaju kolesterol je temeljni dio problema.

Ako vam je obiteljski liječnik preporučio lijek u obliku statina, trebate poslušati njegov savjet. No, ako u vašem slučaju nije potrebno liječenje lijekovima, promjena životnog stila je iznimno važna, pri čemu je promjena prehrambenih navika najbitnija, i ne temelji se samo na izbacivanju određenih namirnica s jelovnika.

Naprotiv, uvođenje određenih namirnica u prehranu može značajno sniziti razinu kolesterola i tako smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. Najnovije veliko međunarodno istraživanje identificiralo je namirnice koje to najbolje dokazuju. To su orasi, maslinovo i repičino ulje, koji mogu sniziti LDL kolesterol i spriječiti da izazove štetu u našem organizmu.

napitak, kolesterol

Biljne kapi za masnu jetru, holesterol i trigliceride.

Istraživanje je također pokazalo da se tzv. loši ili LDL kolesterol može smanjiti u samo tri mjeseca za čak 20 posto ako se kombinacija ovih namirnica uvede u svakodnevnu prehranu.

Posljednja istraživanja pokazuju da konzumiranje određenih namirnica može ne samo smanjiti razinu kolesterola nego i imati mnogo šire pozitivne učinke na zdravlje srca.

Šest važnih namirnica:

Vlakna (žitarice)

Vlakna su neprobavljiva biljna tvar. Žitarice su najbogatiji izvor vlakana, a sadrže ih i orašasti plodovi, sjemenke, povrće i voće.

Dnevna doza: Istraživanja sugariraju da je dijeta s 20 grama ili više vlakana na dan povezana s nižim razinama kolesterola. Nije jednostavno unijeti toliku količinu vlakana odjednom, a osim toga nagli unos može izazvati probavne tegobe. Preporučuje se najmanje devet grama vlakana iz zobi, a još minimum od 11 grama iz drugih izvora. Jedite ovu količinu svaki dan tijekom tri mjeseca da biste smanjili kolesterol čak do 12 posto.

Zdrava ulja

Masti su vitalni dio uravnotežene prehrane. Općenito govoreći, postoje dva tipa – zasićene i nezasićene. Nas najviše zanimaju upravo nezasićene masti, a njih je najviše u maslinovu i repičinu ulju.

kokosovo-ulje-organsko-beyond

Kokosovo ulje organsko ekstra djevičansko nabavite ovdje.

Dnevna doza: Studije pokazuju da trebamo uzimati najmanje 25 ml (dvije jušne žlice) djevičanskog ili ekstradjevičanskog maslinova ulja na dan. Možete ga preliti po salatama, povrću kuhanom na pari ili koristiti umjesto maslaca na integralnom kruhu. To možda neće smanjiri razinu LDL-a, ali može povisiti HDL, a znamo da, što ga više imamo, to je bolje.

Soja

Sojino mlijeko, tofu (od sojina mlijeka), zrna soje, sojin jogurt i sojin sladoled… uglavnom su dostupni u većini supermarketa. Soja ima umjerenu mogućnost smanjenja kolesterola, a također je siromašna zasićenim mastima i izvrstan je izvor proteina.

Dnevna doza: Oko 30 grama sojinih proizvoda dnevno može smanjiti kolesterol za jedan posto. To bi značilo pola litre sojina mlijeka i sojin jogurt dnevno ili 30 grama tofua.

Orašasti plodovi

koštunjavo voće

Bademi, brazilski oraščići, makadamija orasi, pistač, lješnjaci i orasi su iznimno raznoliki i imaju povoljne učinke na kolesterol. I orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima i nezasićenim mastima i izvor su vitamina E i folne kiseline.

Dnevna doza: Samo 30 grama, što je otprilike dobra šaka, orašastih plodova na dan. To je i 20 badema ili 10 brazilskih oraščića.

Zob

Jedite müsli, kekse od zobi ili umiješajte zobene pahuljice u frape. Zob sadrži topljivo vlakno koje se naziva betaglukan koje ima učinak smanjenja kolesterola.

Dnevna doza: Samo tri grama betaglukana dnevno je dovoljno za smanjenje kolesterola u krvi za pet do 10 posto. Kriška zobenog kruha (obično mješavine pšenice i zobi) sadrži 0,5 grama, a zdjelica zobene kaše sadrži 1,5 grama.

Pametna hrana

Neke namirnice su obogaćene sastojcima koji mogu djelovati na smanjenje kolesterola, a to su razni jogurti, namazi, müsliji… Takva hrana dolazi na tržište pod različitim tvorničkim nazivima i obično se prodaje u trgovinama zdrave hrane ili na posebnim policama u supermarketima.