Sikavica – majka silimarina, najboljeg lijeka za toksičnu jetru!

Sikavica je moćna biljka koja obiluje antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, a njeni ljekoviti učinci poznati su od davnina – tačnije, više od 2000 godina. Ova bodljikava riznica blagotvornih sastojaka poznata je i kao obični oslobod ili osljebad.

Porijeklo i povijesna uporaba sikavice

Pripada porodici Asteraceae, a raste kao jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka s lijepim crvenoljubičastim, a ponegdje i plavoljubičastim te rjeđe bijelim cvjetovima. Prve domovine sikavice bile su: južna Europa, južna Rusija, Mala Azija i srednja Afrika. Danas je široko rasprostranjena, a raste na sunčanim i kamenitim položajima, obrađenim tlima, uz putove u primorskim krajevima.

Prirodni lijekovi protiv anemije – saznajte više ovdje.

Njen intenzivni uzgoj i primjena u liječenju raznih tegoba započeli su još u srednjem vijeku, u Srednjoj Europi. Pretpostavlja se da se najprije upotrebljavala zajedno s medovinom kao sredstvo za povraćanje. Kasnije se destilat dobiven iz listova i sjemenki koristio protiv kuge, trovanja, vrućice, a u obliku obloga primjenjivala se kod bolesti jetre i nesvjestice.

U narodnoj medicini bila je lijek i za bolesti slezene, pomoć kod malarije, migrene, putne mučnine, proširenih vena te želučano-crijevnih i žučnih tegoba. Liječnici su je prepisivali i kod hepatitisa, masne jetre, kronične upale i ciroze jetre. Temelje primjene sikavice u terapiji jetrenih bolesti, zbog čega se i danas najviše koristi, postavio je liječnik Gottfried Rademacher u prvoj polovici 19. stoljeća, a sustavno ispitivanje mehanizama njezinog djelovanja i primjena u zdravstvu započeli su sredinom prošlog stoljeća.

sikavica

Sikavica i zaštita jetre

Suvremena znanost omogućila je detaljno ispitivanje njezinog farmakološkog učinka koji je istraživan u brojnim kliničkim studijama širom svijeta. Iako se mišljenja stručnjaka o djelotvornosti sastojaka sikavice znatno razlikuju, neosporna je činjenica da pripravci koji je sadrže, bez obzira na mehanizam djelovanja, pokazuju zaštitno djelovanje protiv višestrukih utjecaja koji štete jetri.

articoka list u kapsulama swanson
Kupite Artičoka kapsule, po cijeni od 35 KM sa dostavom u bilo koji dio BiH. Klikom na sliku.

Stoga se sve više preporučuje primjena njezinog ploda i njegovog ekstrakta za terapiju toksičnih oštećenja jetre. Od biljke sikavice, njenog ploda, lišća i sjemenki danas se izrađuju razni dodaci prehrani, ekstrakti, puderi tinkture i biljni čajevi.

Poznato je da plod sikavice sadrži aktivan sastojak silimarin, za kojeg je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice te potiče njihov rast povećavajući razinu glutationa u jetri – najvažnijeg antioksidansa za zaštitu jetre kojeg redovito crpimo izloženošću velikim razinama stresa.

Isto tako, silimarin je snažan detoksifikator organizma s ulogom antioksidansa koji stanice brani od slobodnih radikala, te predstavlja dodatnu zaštitu od različitih bolesti i ozljeda, a osim toga ima i protuupalno djelovanje.

Osim silimarina kao glavnog ljekovitog sastojka, u plodu se nalaze i drugi aktivni sastojci – flavonolignani. Sjemenke bodljikave sikavice sadrže silimarin (silibin A i B, izo-silibin A i B, silikristin i silidianin), flavonoide (kvercetin i taksifolin), proteine i biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima.

bioliver jetra

Kome je potrebna sikavica?

Čaj od ploda sikavice preporučuje se uzimati kod oštećene jetre uzrokovane teškim lijekovima, antibioticima te kontaminaciji teškim metalima u organizmu. Preporučuje se osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, dijabetičarima, a pomaže i u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. Također, pomaže kod mamurluka.

Dakle, zdravstveni benefiti sikavice su mnogostruki:

• štiti jetru (i pomaže u njenoj regeneraciji), mozak i bubrege od toksina,
• snižava šećer i kolesterol u krvi kod bolesnika s dijabetesom tip 2, a ujedno štiti i od           kardiovaskularnih bolesti,
• spriječava nastanak žučnih kamenaca
• ublažava psorijazu zbog jakog protuupalnog učinka
• kod kronične bolesti jetre poboljšava apetit i smanjuje napetost u gornjem desnom dijelu     trbuha.
• jača organizam, regulira probavu te pomaže kod zatvora