Šta je policistčna bolest jetre?

Policistična bolest jetre predstavlja bolest nasljednog tipa koja se najčešće javlja zajedno sa cistama na bubrezima (policistična bolest bubrega) i cistama na plućima, ili pankreasu…

Za razliku od nekih infektivnih bolesti poput ehinokokoze jetre, u policističnoj bolesti jetre ne postoji infektivni uzročnik, već samo nasljedna predispozicija za njen nastanak.

Policistčna bolest jetre se naziva tako ukoliko na jetri postoji više cista (po nekim autorima , više od 20). Statistika pokazuje da su žene pogođene ovom bolešću više od muškaraca (oko osam puta više). Najveći broj pacijenata ne razvija nikakvu simptomatologiju, ali oko 8% razvija čitav spektar simptoma zbog rasta cisti i njihove kompresije.

Koji su simptomi i znaci policistične bolesti jetre?

Simptomi mogu varirati u zavisnosti od veličine, lokalizacija i broja cisti na jetri. Najveći broj pacijenata, dug niz godina i ne zna da boluje od ove bolesti, ali tokom četvrte decenije života (najčešće) mogu se pojaviti neki od sledećih simptoma i znakova

  • bol u gornjem lijevom predjelu trbuha
  • nadimanje trbuha
  • poremećaji varenja sa masnim i smrdljivim stolicama
  • proliv
  • mučnina i povraćanje
  • umor i malaksalost
  • kasnije se mogu javiti otoci šaka i stopala, kao i simptomi i znaci neuhranjenosti
  • često simptomi i znaci mogu ličiti na zapaljenski proces žučne kesice, pa nastaju zabune prilikom postavljanja tačne dijagnoze

Kako se postavlja dijagnoza policistične bolesti jetre?

Anamneza sa kliničkom slikom nije dovoljna za postavljanje tačne dijagnoze. Prilikom objektivnog pregleda može se napipati uvećana jetra, ali samo kod većih promjena na jetri.

Ultrazvuk trbuha može da pokaže promjene na jetri, a skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna  magnetna rezonanca definitivno potvrđuju dijagnozu.

Laboratorijske analize nisu specifične i mogu da pokažu promjene koje se nalaze i kod drugih oboljenja jetre.

baner-bioliverkapi

Biljne kapi za masnu jetru, holesterol i trigliceride nabavite ovdje.

Kako se liječi policistična bolest jetre?

Trenutne opcije liječenja su rezervisane na punkciju cista i aspiraciju njihovog sadržaja pod kontrolom ultrazvuka.

Higijensko – dijetetski režim ishrane sa unosom namirnica bogatih vlaknima, a smanjenjm namirnica masnijeg sadržaja može da pomogne u smanjenju simptoma, kao i izbjegavanje alkohola, kafe i pušenja.

Hirurško liječenje je rezervisano samo za slučajeve velikih cisti sa jasnim simptomima kompresije ostalih organa. Kod malog broja pacijenata, promjene na jetri su toliko intezivne, da je potrebna transplantacija jetre.