Trigliceridi u krvi

trigliceridi

Trigliceridi u krvi

Kada se govori o kolesterolu i kardiovaskularnim bolestima, automatski se govori i o trigliceridima. Trigliceridi u krvi su lanac masnih kiselina visoke energije, koji daju velik dio energije. Ta energija je potrebna kako bi stanice normalno djelovale. Trigliceridi su zapravo vrsta lipida – masti, glavni sastojak biljnih i životinjskih ulja i masti. Pa je tako maslac pravi primjer čistih triglicerida.

dijabetes bioliver

Trigliceridi se uglavnom u organizam unose hranom, ali ih organizam može proizvesti i samostalno. Kada ih organizam proizvodi samostalno to radi od viška ugljikohidrata koji se u organizam unesu hranom.Povišeni trigliceridi se obično vežu s drugim simptomima poput nekih stanja tijela, a primjećuju se kroz povišeni krvni pritisak, dijabetes i pretilost.

Trigliceridi i kolesterol se često povezuju zato što se u organizam unose hranom. Hrana kojom se trigliceridi unose u organizam su mliječni proizvodi, jaja, meso i drugi životinjski proizvodi.Kolesterol se za razliku od triglicerida u organizam unosi i putem masti biljnog porijekla.

Između kolesterola i triglicerida postoji veza jer u trenutku kada su trigliceridi povišeni, HDL – dobri kolesterol je uobičajeno smanjen, mada to ne mora uvijek biti tako.

Najčešći uzrok povišenih triglicerida je nezdravi životni stil poput preskakanje obroka, prekomjerni unos šećera, nedostatka tjelesne aktivnosti, pušenje i prekomjerni unos masne hrane.Kako bi osoba uspješno smanjila unos triglicerida u organizam mora izbjegavati hranu koja sadrži visoku razinu triglicerida.