Ulje noćurka ima tako puno zdravstvenih blagodati

ulje noćurka

Jeste li znali da je ulje noćurka od davnina tradicionalni lijek koji pomaže u liječenju mnogih bolesti?

Ulje noćurka tek je nedavno prepoznato kao izvrstan dodatak prehrani s brojnim zdravstvenim prednostima. Mogli biste se čak iznenaditi njegovim pozitivnim utjecajem na vaše zdravlje, osobito kada su u pitanju hormoni, koža, kosa i kosti.

Pa krenimo s iznenađivanjem…

Ovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona.Esencijalne masne kiseline su neophodne za ljudsko zdravlje, a ljudsko tijelo ih ne može proizvesti, već ih unosimo isključivo prehranom.

Vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu i pravilan omjer esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koje sadrži noćurak i omega-3 iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju hranjivih tvari te tako uklanja osjećaj gladi. Oni djeluju i kao nosači za vitamine A, D, E i K koji se “tope” u njima.

ulje noćurka
Kliknite na sliku da saznate više!

Zasigurno najpoznatije, ulje noćurka pokazalo se u liječenju ženskih bolesti jer ih uspješno liječi na prirodan način. U prvom redu, njegovim korištenjem ćete regulirati spolne hormone što će dovesti do veće plodnosti te će spriječiti nastanak cisti što je jako važno radite li na bebi.

Poboljšava zdravlje maternice, pomaže kod neredovitih i bolnih menstruacija te kod PMS-a. Za vrijeme PMS-a pomaže kod anksioznosti i depresije, kod promjena raspoloženja, glavobolje i nadutosti. U menopauzi se često koristi umjesto često štetne hormonske terapije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) može biti jedan od najsloženijih i najuobičajenijih endokrinih poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi. On utječe na samu plodnost i ima ozbiljne zdravstvene posljedice ako se ne liječi.

Neki od simptoma PCOS-a uključuju nepravilan menstrualni ciklus, izostanak mjesečnice, pretilost, akne, gubljenje kose, obilno menstrualno krvarenje i ciste na jajniku. Unošenjem esencijalnih masnih kiselina vaše tijelo postaje zdrava okolina za začeće, a one vam pomaže da izgubite težinu i vratite hormonalnu ravnotežu.

Visoke razine esencijalnih masnih kiselina prisutnih u ulju noćurka imaju izravan utjecaj na stanice maternice. One uzrokuju kontrakcije i opuštanja mišića, a time se toniziraju mišići maternice u pripremi za trudnoću.

Iz istog razloga ulje noćurka nije za žene koje su već trudne, jer kontrakcije maternice za vrijeme trudnoće mogu uzrokovati dodatne probleme. Ulje noćurka pozitivno utječe i na plodnost muške populacije, odnosno kvalitetu sperme.

Ovo ulje treba ubaciti i u kozmetiku!

Ulje noćurka pokazalo se korisnim u liječenju osoba koje pate od kožnih bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis. Istraživanja su pokazala da ulje noćurka može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost.

Ulje noćurka i omega-6 može izliječiti sam uzrok akni, a pozitivno djeluje i na strukturu stanica, funkciju živčanog sustava i elastičnost kože.

Ulje noćurka je bezopasno kada se koristi u preporučenim dozama, dva do osam grama dnevno. Prijavljene nuspojave su rijetke i blage, a uključuju mučninu, bol u želucu i glavobolje

 

Izvor: tvornicazdravehrane.com