Varivo od kelja i kurkume za jačanje imuniteta

varivo imunitet

Trenutno razdoblje gripa i prehlada, zahtijeva da naš imunitet učinimo još snažnijim protiv opasnih virusa i bakterija. Za jak imunitet iznimno je zaslužan vitamin C, stoga sam za recept odabrala sezonsku namirnicu kao što je kelj, koji je bogat vitaminom C te uz dodatak kurkume postaje odličan spoj za jačanje imuniteta.

Mnoga su naučna istraživanja pokazala da pigment iz kurkume ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Kurkuma ima nevjerovatno veći učinak uz crni biber, pa sam u varivo dodala prstohvat crnog bibera.

Ovo varivo nema potrebe zgušnjavati brašnom, iz razloga što sam dodala povrće poput mrkve, celera i krompira, koje je pustilo svoj prirodni škrob te time obogatilo okus i gustoću variva. Mirisnu notu mu daje upravo celer.

Da bi varivo bilo zasitnije, dodala sam malo prepržene slanine na trakice da bi obogatilo okus i zaista se savršeno uklapa ta njegova fina hrskava struktura. Pasirani paradajz sam dodala pred kraj iz razloga što ona djeluje na krompir na način da mu treba puno duže da se skuha. Ovo varivo je nutritivno vrijedan i zasitan obrok, stoga je jako fin izbor za ručak koji će vas ugrijati u ove zimske dane.

Sastojci:

Kašika ulja po izboru (maslinovo, laneno, suncokretovo, kokosovo), jedan veliki crveni luk, bijeli luk po želji, mala glavica celera, dvije velike mrkve, 3 osrednja krumpira, jedan kelj osrednje veličine,  2 decilitra pasirane rajčice, kašičica kurkume, prstohvat papra, jedan lovorov list, slanina po želji, sol po želji.

Priprema:

Na ulju propržiti crveni luk do zlatno-smeđe boje i zatim dodati bijeli luk. U međuvremenu nasjeckati celer i jednu mrkvu na kockice, staviti u zdjelu da se dinsta i dodati vruće vode čisto da prekrijemo i kuhati na jačoj vatri 5 minuta.

Zatim sve to što se dinstalo prebaciti u plastičnu posudu, uzeti štapni mikser i usitniti do kašaste smjese i vratiti u zdjelu u kojoj se kuhalo da se dinsta.

Odmah dodati sitnije narezan kelj, krumpir na kockice, jednu mrkvu na kolutiće, lovorov list i prekriti vrućom vodom da bude jedan centimetar iznad smjese i dinstati na srednjoj vatri. Nakon 10 minuta dodati pasiranu rajčicu, kašičicu kurkume, prstohvat bibera, so po želji i preprženu slaninu (ili goveđi pršut) na trakice i kuhati još 10-15 minuta.

Po potrebi dodavati vruću vodu čisto da bude 1 cm iznad smjese, ne više radi održavanje gustoće variva.

Marija Solic

 

 

Autor: Marija Šolić

Nutricionista i ljubitelj zdravog načina života i zdrave hrane